Yttrandefrihet - Till vilket pris?

Tänk dig en solig dag i ett lugnt och stilla villaområde. Gräset är grönt som i paradiset och fåglarna sjunger om frihet och svävar oskyldigt fram och tillbaka. I just det här villaområdet bor minst 30 barnfamiljer. Alla hälsar på alla när de möter någon på vägen. Men plötsligt drar ryktet fram som en ishavsvind om att familjen i hus nummer 15 har flyttat till innerstan och att det nu har flyttat in en domstolsdömd pedofil som har avtjänat sitt straff.

 

Hur gör du om du bodde i området och dina närmaste grannar vill att du ska sätta upp lappar i området om att pedofilen flyttat in eftersom du är ordförande i bostadsföreningen som i sin tur sammanfogar alla familjer?

 

Är det rätt att sätta upp lappar i området med namn, bild och adress och upplysningen om att det har flyttat hit en pedofil eller har alla rätt till en andra chans?

 

Du vet att pedofilen förmodligen kommer bli jagad och grovt misshandlad, kanske till och med dödad av villaområdets medborgargarde om du sätter upp lappar och samtidigt vill du inte riskera att dina barn blir våldtagen av en pedofil som har antastat barn förut men som du egentligen inte vet kommer att göra något liknande igen.

 

Du vet också att du kommer att bli ansvarig för om något barn blir antastat när det kommer fram att du vägrade sätta upp lappar när barnfamiljerna kom och vädjade.

 

Sätter du pedofilens liv på spel genom att sätta upp lappar eller gör du ingenting och går och oroar dig för områdets barn istället?

 

Så vilket pris har yttrandefriheten?

 

 

Mattias Bergström

[email protected]


Kommentarer
Postat av: Lars Winnerbäck

Klurigt resonemang. Men det är väl upp till var och en att hålla sig undan om man nu vill det. Pedofilen har avtjänat sitt straff och kanske flyttar för att få en ny chans. Svårt att säga vars elden tog vägen, men intressant att fundera kring.

2009-11-16 @ 09:35:10
Postat av: Ylva

Personligen struntar jag i om pedofilen skulle bli misshandlad eller liknande, han (eller hon?) förtjänar det.



Det tar emot lite att säga det, men samtidigt måste man kanske försöka tänka i fler perspektiv, vad vinner man på att hänga ut pedofilen?

2009-11-16 @ 09:45:12
URL: http://hiw.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0