Piteå kommun avslår motion om eurozon

På kommunfullmäktigmötet i Piteå i veckan beslutade man sig för att avslå motionen om att göra Piteå till en eurozon. Förslaget att göra Piteå till en eurozon var från början en motion från två folkpartister men avslogs alltså, med motiveringen att det inte är något som kommunen ska besluta om. Peter Roslund (S) var en av politikerna som föreslog att man skulle avslå motionen.
- Vi tycker inte att det är en angelägenhet som vi på kommunen ska ägna pengar och energi åt utan det är väl mer om köpmännen vill underlätta så är det en sak som de får driva. Vi kan ju inte tvinga någon att börja ta emot euro, säger Peter Roslund.

Kommunpolitikerna i Piteå tycker att det handlar om prioritet. De har många andra frågor att jobba med men de tycker att andra gärna får driva frågan.


Höganäs kommun är idag en så kallad eurozon. Förslaget kom från Peter Kovacs (M) som sitter i kommunfullmäktige och infördes första januari i år.
- Det har fungerat mycket bra så här långt. I Höganäs är man inte som handlare tvingad att handha euro men alla har det ändå. Vi har även en överenskommelse med bankerna. De utländska turisterna som till exempel har sommarhus här kan få sina räkningar i euro, säger Peter Kovacs.

Kovacs tror att största skillnaden på Höganäs och Piteå är att Höganäs ligger så pass nära kontinenten och har så stor turistnäring från euroländer. I Piteå finns inte den efterfrågan på samma sätt.

                                                                                                                                      Matilda Johansson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0