Ordet fritt på nätet

Att skaffa en blogg idag är inte svårt. I sin blogg kan man därtill i princip skriva vad man vill. För att främja demokrati i Sverige har vi en lag om yttrandefrihet. Med detta menas att varje medborgare har rätten till att uttrycka sina tankar, åsikter och känslor i vilken form som helst, alltså även på nätet i bloggform.

 

I en aktuell rapport från World Internet Institute klarläggs det bland annat att det är unga människor som dominerar bloggandet på nätet idag, och då särskilt unga kvinnor.

 

Jag misstänker att många vällästa bloggar som exempelvis kissies.se, kenzas.se och blondinbella.se ofta riktar sig till personer i ungefär samma ålder, unga läsare som inte alltid lärt sig att tänka källkritiskt än. Därför tror jag att ungdomar är särskilt påverkningsbara och lätt tar till sig information från bloggvärlden.

 

Av olika anledningar kan någonting som inte är sant ibland hämna i en blogg. Bloggaren kan tillexempel ha missuppfattat en nyhet, gissat sig till sanningen eller ha gjort om ett påstående till ren fakta. Det är då ett problem skapas. Ungdomar som uppfattar bloggar de läser som en trovärdig informationskälla, blir då en utsatt grupp. En grupp som får ta en av de faktiskt få negativa konsekvenserna, till att vi idag har ett väldigt liberalt förhållningssätt till vad som skrivs på nätet och hur detta kontrolleras. För att kunna ha kvar yttrandefriheten på nätet idag, så anser jag att skolor och föräldrar mycket tidigare måste lära ungdomar att tänka källkritiskt.


Malin Wretling



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0