KAN MEDIA HJÄLPA TILL GENOM ATT NAMNPUBLICERA?

Chefer på de stora medieföretagen i Sverige har genom alla år varit oeniga i frågan om det är rätt att hänga ut brottslingar med namn och bild. Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet uttalade sig en gång i frågan och påstod att frågan om vad allmänintresse var för något och att samhällsklimatet vi lever i var tvunget att värderas innan en eventuell namnpublicering skulle ske.

Det finns alltid skäl till att inte publicera namn. Har den dömde/misstänkte till exempel barn som gör att publicitetsskadan kan bli för stor kan detta vara en skälig anledning till att inte namnpublicera.

Det finns dock en annan syn på det hela. Det är att medierna kan hjälpa till genom namnpublicering. I april 2008 gick medieforskaren Stig Hadenius ut med att mordet på tioåriga Engla Juncosa Höglund hade kunnat förhindras om man hade publicerat namnet på Anders Eklund som en av de tidigare sexdömda när mordet på Pernilla Hellgren begicks i juni år 2000. Problemet för media då var att dessa inte hade uppgifter om Anders Eklund vid tidpunkten för mordet på Pernilla.

SVT Rapport var de som var mest restriktiva i frågan om namnpublicering av Anders Eklund. Man namngav honom inte ens efter att han hade erkänt utan höll på att det måste finnas en fällande dom innan namnpublicering skulle ske.
Och vad är rätt att göra när det gäller namnpubliceringar? Frågan kommer med all säkerhet att leva vidare och diskussionerna kring detta kommer med största sannolikhet att utvecklas.

Maria Eriksson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0