Pressens spelregler – en sammanfattning

Press, radio och TV lyder alla under tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen men för att inte medier ska göra etiska övertramp finns vissa etiska regler som de flesta journalister har sagt att de ska följa.

 

En viktig aspekt för att medier ska behålla sin trovärdighet är att de ska publicera korrekta nyheter och även kolla sina källor väldigt noggrant innan de publicerar. Journalister får inte heller glömma att vara tydliga när de skriver fakta och väger in egna åsikter. Det får inte vara risk för missförstånd eller tvivel.

 

När det gäller foton och grafiska illustrationer så måste mediearbetare vara noga att de används i rätt sammanhang. De får inte vara missvisande.

 

Även solen har sina fläckar. Har en person tryckt något som är felaktigt så ska detta rättas och sker då i lämplig form så att de som har tagit del av den felaktiga informationen även får ta del av rättelsen. När det är befogat skall också någon vid förfrågan få chansen att bemöta kritik och påståenden.

 

En journalist måste tänka på att publicerat material kan skada. Att tänka till en extra gång innan publicering av privata angelägenheter är ingen dum idé. Mediearbetare måste visa hänsyn mot brottsoffer och vara försiktiga med att publicera namn men även kön, ras, politisk tillhörighet och liknande.

 

Till sist, tycker du det är roligt att lyssna på ett radioprogram där bara ena sidan får komma till tals? Det här är i alla fall en annan etisk regel. Båda sidor ska få komma fram och säga sitt.

Matilda Johansson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0