Louise- ett fall för Granskningsnämnden

Tv- programmet ”Ett fall för Louise” i SVT har fått hård kritik från bland annat programledaren Kattis Ahlström och Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. I november i år anmälde Bris programmet till Granskningsnämnden, som fortfarande väntar på sin dom.

 

I samma kanal ägnade Debatt den 5:e november hela sitt program åt att diskutera medieexponering av barn. Bland annat så kritiserades SVT:s program ”Ett fall för Louise”, där barn får tala ut om familjeproblem inför tv- kamerorna.

– På alldeles för kort tid fäller programmet hårda domar om barns framtid i tv, kritiserar Kattis Ahlström i Debatt.

 

FN:s Barnkonversion säger bland annat man att det alltid är barnens bästa som ska komma i första hand, någonting som Barnombudsmannen Fredrik Malmberg reagerar på i Debatt:

– För vilket barns bästa är det att sända omdömen om barnet inför en miljonpublik? Det är ju fullständigt vanvettigt, säger han.

 

SVT dokumentärs ansvariga utgivare Ingemar Persson verkar dock obekymrad i tv-programmet Debatt och hävdar att man alltid vinner på öppenhet i längden:

– Det är viktigt att hitta programformer där också barn får komma till tals, säger han.

 

Att bryta mot Barnkonventionen kan idag inte få andra konsekvenser än kritik och påtryckningar. De etiska reglerna för press, radio och tv menar att man ska visa särskild hänsyn mot ovana intervjuobjekt, men det finns inga specifika etiska regler för att skydda barn. Inte heller finns det några lagar i Sverige som skyddar barn från att hängas ut på detta sätt i media.


Malin Wretling

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0