Klimatkritiker skapar debatt i Köpenhamn

Alla är inte överens om att människan står för en så stor påverkan på klimatet som det sägs. E-postmeddelande och dokument som pekar på detta har läckt ut från ett av världens främsta forskningsinstitut. Climategate, som det har kommit att kallas, har blivit en uppmärksammad händelse i samband med klimatmötet i Köpenhamn.

 

Klimatskeptiker har hackat sig in i klimatforskningsinstutitionen CRU, Climat Research Unit, som finns på ett universitet i England. På CRU studerar man naturliga klimatförändringar men också förändringar som är orsakade av människan. Kritiker säger att dessa dokument påvisar att man har manipulerat data om hur mycket vi människor påverkar klimatet och koldioxidnivån. De säger att det inte alls är så högt som man påstår. Filerna dök först upp på en rysk server men de spreds snabbt över Internet.

 

Fokus har legat på ett e-postmeddelande som skickades i november 1999. En vetenskapsman beskriver då sina statistiska metoder som ett ”trick”. Han säger att han inte försökt dölja något och att e-postmeddelandet uppfattas fel när de läses såhär tio år efter att det skrevs. Man säger från instutitionens håll att det är så mycket information som finns tillgänglig på nätet att man inte kan bekräfta om allt material är äkta.

 

Under mötet i Köpenhamn kommer man att ta upp frågan som ett sidoarrangemang. FN:s klimatpanel IPCC grundar viktiga delar av sina påståenden om temperaturstegringarna på forskningen från CRU.

– Ingen annan process är så noggrann och så genomlyst som den som leder fram till rapporterna, sa FN:s klimatchef Yvo de Boer.


 

Matilda Johansson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0