Jul i gemenskap – för hemlösa och ensamma

STOCKHOLM

För tredje året i rad anordnas ett julfirande för de hemlösa. Firande är också riktat till de ensamma som upplever julen som en ångestfylld tid. Det är ett flertal frivilligorganisationer som står bakom arrangemanget som hålls på julafton, juldagen och annandagen i Immanuelskyrkan i Stockholm.

 

- I år har även många fler unga människor som vill komma ifrån den vanliga julkommersen och fira en alternativ jul vänt sig till oss, säger Magnus Helmner, projektledare för Jul i gemenskap. Det är många som vill hjälpa till. Man fyllde utan problem platserna för volontärer, som i år är 120 st. De som anmält sig i efterhand har istället bjudits in som gäster. Magnus säger att de är viktiga för att sprida en bra atmosfär och kanske framförallt till de gäster som inte har det lika bra.

I projektet är det allt från kyrkor till icke-religiöst bundna föreningar som har gått ihop och samarbetar för att det här ska bli möjligt. De jobbar för målet att skapa ett värdigt julfirande för de som är i behov av gemenskap. Informationen om arrangemanget sprids på andra tillställningar där hemlösa bjuds in. Enligt Magnus har de inga problem att få ut budskapet till målgruppen.

- Däremot kanske inte alla kommer. Jul är en ångestladdad tid och vissa kanske mår dåligt av att gå på sådana här tillställningar med gemenskap.

 

Det är många som vill hjälpa till såhär i juletid. Vad kan man göra som vanlig ”Svensson”?

- Givetvis är en ekonomisk gåva alltid bra. Till det här projektet behövs pengar för att köpa julmat och julklappar till gästerna. Men vi hoppas också att det här projektet ska fungera som en inspirationskälla till andra att starta likanande projekt på andra orter, säger Magnus Helmner

Matilda Johansson

     

     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0