Homosexuella män får bli blodgivare

Från och med första mars nästa år ska homosexuella män få lämna blod som alla andra. Villkoret är att de inte ska ha haft samlag på ett helt år innan blodgivningen.

I Socialstyrelsens nya föreskrifter gällande blodverksamhet och blodgivning står det numer att homosexuella män efter karenstid ska kunna bli blodgivare. De kommer att få fylla in en hälsodeklaration innan blodtappningen där de ska garantera att de inte har haft sex med andra män det senaste året. Att vara sexuellt aktiv som manlig homosexuell betraktas nämligen som ett riskbeteende när det gäller att ge blod.

Det här ställer även höga krav på personalen som inför varje blodtappning ska göra en individuell bedömning på varje potentiell blodgivare. Svårigheten genom åren har enligt Socialstyrelsen varit att få människor som vill ge blod att tala sanning angående sina sexuella förehavanden och man vet att det har förekommit blodgivning från män som har haft sex med män.

Beslutet att häva det livslånga förbudet mot att homosexuella inte ska få ge blod togs av Socialstyrelsen i tisdags. Förhoppningarna är att detta ska få människor att säga sanningen om sitt förflutna.
Maria Eriksson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0