Har du koll på EU?

27 länder är medlemmar i Europeiska unionen vilket omfattar nästan en halv miljard människor och täcker den större delen av Europa. EU:s politik och verksamhet påverkar alla direkt och indirekt. EU jobbar med sina grannar och länder för att sprida välstånd, demokratiskt utveckling, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter.

Den europeiska unionen grundades på 1950-talet, Belgien, Tyskland, Frankrike, Italien, Luxemburg och Nederländerna inledde ett nytt slags samarbete för att sköta sina gemensamma intressen som handlade främst om ekonomisk integrering.

EU är mindre än hälften så stort som USA men har en befolkning som är över 50% större. EU är världens största handelsmakt och en stor givare av ekonomiskt och tekniskt bistånd till fattigare länder.

Europaparlamentet som är den enda direktvalda delen och stiftar många lagar. Parlamentet har också sista ordet när det gäller EU:s budget.

Europaparlamentet har 736 ledamöter som ska representera folket. Var femte år väljs ledamöter av invånarna i EU:s 27 medlemsländer. Europaparlamentet system är uppbyggt såhär:

  1. Talmannen

  2. Ledamöterna

  3. Politiska grupper

  4. Parlamentsutskott

  5. Delegationer

  6. Politiska organ

  7. Generalsekretariatet

  8. Kommissionen

  9. Europeiska unionens råd


Simon Stromeyer
[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0