En vit jul – inte givet för alla

Det snöar som aldrig förr i detta land. Till och med Skåne tycks få en vit jul i år. Men en vit jul kan ha olika betydelse. Bris tar varje år emot samtal från barn som mår dåligt under julhelgen, till exempel pågrund av att vuxna i deras närhet blivit överförfriskade. För första gången någonsin kommer Bris i år att vara bemannat under hela julhelgen.

 

Förra julen ringde knappt 60 barn in till Bris av olika anledningar kopplade till julen.

– Barn ringer redan tidigt i december och är oroliga inför hur julen ska bli. Alkohol är ett orosmoment. Även skilda föräldrar, bråk i familjen och ätstörningar kan upplevas som extra jobbiga under julen, säger Karin Johansson som är legitimerad psykolog och utredare på Bris.

 

Hur ger ni stöd till barnen som ringer in?

– Vi lyssnar, ger tid och bekräftar deras oro. Vi försöker ge barnen styrka och talar om att det är bra att de hör av sig. Sedan brukar vi hjälpa till att skicka anmälningar till socialtjänsten om barnen önskar det, eller hjälpa barnen att komma hemifrån ett tag, säger Karin Johansson.

 

Inte bara missbrukarfamiljer

Det är inte bara barn till missbrukare som ringer in till Bris. Barn till föräldrar som utåt sett ser ut att vara helt ”vanliga” föräldrar, ringer också in när föräldrarna blir onyktra under julen berättar Karin Johansson:

– Sedan blir inte alla arga och slåss när de är fulla, utan många blir väldigt glada och kramiga av alkoholen, vilket kan vara lika påfrestande för barnen. Det blir besvärligt för barnen så fort en förälder förändras i sitt beteende av alkoholen, förklarar hon.


Vit jul

För tredje året i rad genomför nykterhetsorganisationen IOGT-NTO kampanjen Vit Jul, som strävar efter att få fler vuxna att avstå från alkohol under julhelgen. På Vit Juls hemsida kan vem som helst skriva kontrakt med sig själv och lova att avstå från alkoholhaltiga drycker över 2,25 %.

 

Malin Wretling


Kommentarer
Postat av: Renen

Bra skrivet Malin. Klockren bild också!

2009-12-21 @ 18:17:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0