Bloggarnas etik och moral

I Sverige har vi en tryck- och yttrandefrihet som vi ska vara stolta över menar många. På flera ställen i världen har man inte samma möjligheter. Trots att det inte finns några direkta regler för vad man får och inte får skriva så har yrkesverksamma journalister en rad etiska regler att följa.

 

Journalister skriver på uppdrag av andra, exempelvis för en tidning, där de ska företräda uppdragsgivaren. Detta är den stora skillnaden när det kommer till bloggare som aldrig framför en uppdragsgivares åsikter, tyckande eller tänkande.


- En blogg är en subjektiv form av ett medium, säger Alexander Erwik, chefredaktör på Sthlmsfinest.com med nära 300.000 unika besökare i veckan.
På Sthlmsfinest.se kan vem som helst bli medlem och starta en blogg. Dessa kallas för medlemsbloggare. Toppbloggarna bloggar på uppdrag av Sthlmsfinest.se och dit hör bland andra PR-profilen Katrin Zytomierska.
Alexander Erwik poängterar dock starkt att Katrin framför sina egna åsikter i allt hon skriver men att han som chefredaktör ändå har det yttersta ansvaret för vad sajten publicerar och det har hänt att han har fått be Katrin att ta bort vissa inlägg.
- Men man måste ändå tänka på att en bloggare är sin egen publicist, fortsätter han. Jag har ingen som helst journalistutbildning men jag tycker ändå att man som bloggare på ett öppet forum ska använda sig av journalisternas etiska regelverk.

Calle Schulman som röstades fram till årets svenska manliga bloggare på Blog Awards i år och numer har sin blogg på tidningen Nöjesguidens hemsida har en helt annan åsikt. Han tycker inte att man kan likna en bloggare vid journalist på något sätt och tycker att det ingår i definitionen av en bloggare att de står utanför alla regler som journalister lyder under och arbetar efter.
- Bloggare är bloggare just därför att de har frånsagt sig alla journalistiska principer, hävdar han bestämt.

 

Diskussioner har även förts om bloggare ska ha pressleg och samma meddelarfrihet som journalister. Detta håller inte Viggo Cavling, chefredaktör på tidningen Resumé, med om.
- Jag tycker inte att bloggare ska ha pressleg. Jag är på det hela taget emot pressleg och har inget själv, berättar han. Däremot tycker jag att bloggare ska lyda under samma etiska regler som oss journalister. Allt hänger ihop med en god uppfostran. Vissa har det, andra inte.
Maria Eriksson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0